Avenida Almirante Reis, nº1

1150-007 Lisbon

http://www.cervejariaramiro.pt/
 

            Днес няма да пиша на дълго и на широко за поредното заведение, в което сме се отдали на кулинарна вакханлия. За сметка на това, обаче ще ви покажа много снимки, които сами говорят за себе си.

Giant tiger prawn dish

Както се казва, още първата вечер, която прекарахме в Лисабон, се хвърлихме на дълбокото. Cervejaria Ramiro е едно от най-старите и най-известни заведения в португалската столица. Ще го познаете по огромната опашка, виеща се пред входа, която сякаш никога не намалява. Аз предвидливо бях направила резервация, но пак ми отне около 10 минути, за да успея да си проправя път сред тълпата отпред. Първото ми впечатление, когато влязох в ресторанта бе, че съм попаднала в закусвалня не за бързо хранене, а направо за експресно.

Ramiro interior 2 Ramiro interior 3

След няколко минути неловко „висене“ по средата на ресторанта един от сервитьорите все пак реши да ни попита какъв ни е случая. След като му казахме, че имаме резервация той ни посочи дъното на ресторанта и бързо изчезна. В крайна сметка се оказа, че Ramiro има и втори етаж, който явно беше запазен за клиенти с резервации.

Ramiro stairs Ramiro interior 2nd floor

Все пак дори и там всичко ставаше бързо бързо без много увертюри. Менюто беше електронно и честно казано трудно се ориентирахме в големината на порциите. Добре, че поне имаше картинки. За моя огромна изненада се оказа, че в Ramiro не предлагат салати или предястия. Единственото различно от всевъзможните морски дарове беше платото с местни сирена и Pata negra – тънко нарязано пушено свинско филе.

cheese plate pata negra

Всички морски дарове разбира се бяха пресни и много добре приготвени. Без гарнитури и по-специални сосове. Акцентът бе изцяло върху самият морски продукт. Опитахме няколко от десертите – Крема Каталана и традиционния яйчен крем. И двата изглеждаха сякаш купени от съседния супермаркет, а сервитьорът ни ги поднесе в пластмасови кутийки.

lobster dish Giant tiger prawn

shrimps aglio olio Crab dish

clams in wine Huge tiger prawn

Ако искате да опитате автентични пресни морски продукти – не пропускайте да посетите Cervejaria Ramiro, наистина си заслужава! Ако обаче търсите задушевен уютен ресторант с внимание към детайла и специално обслужване, то това със сигурност не е вашият ресторант. Колкото до цените, миди във винен сос – 20 лева, порция от 700 грама гигантни тигрови скариди е на цена от 90 лева, порция чеснови скариди – 21 лева, 850 грамовият омар е на цена от 98 лева, а еднокилограмовият краб – 41 лв. Имайте предвид, че ресторантът не работи в понеделник.

Recommend!

bread and butter Ramiro bill

Ramiro shop window Ramiro shop window 2

Ramiro shop window 1 Ramiro lobster shop window

Cervejaria Ramiro exterior Ramiro interior 1