Cvijete Zuzorić 2, Dubrovnik
http://pizza-oliva.com/gourmet/
 

Тръгвайки веднъж по улиците на Стария град в Дубровник не можете да останете безразлични към oбкръжаващата ви атмосфера. Малки тесни улички, висящо пране над главите ви, но всичко това изпълнено с много много очарование. След няколко дни прекарани в лорд Байроновата „Перла на Адриатика“ съм категорична – това е по-достъпната Италия. Почти всеки ресторант предлага морска кухня, неизменна част са и всички италиански деликатеси като пица, паста, брускети и ризото. Но ако сравним цените с тези в Рим, Милано или Флоренция, например, тези в Дурбовник са горе-долу на половината. Един български лев се равнява 4 хърватски куни. Сметка за двама души със салата, основно, десерт и алкохол е почти невъзможно да надвиши 100-120 лв. дори в най-изисканите ресторанти.

Ако завиете в една от перпендикулярните улички на голямата и красива главна улица на Стария град, наречена Страдун ще се озовете пред китното ресторантче Oliva Gourmet. Доста симпатично малко заведение, което не би могло да се нарече евтино според хърватските стандарти, но за сметка на това беше наистина вкусно. Ще го познаете по цикламените покривки.

Заведението предлага три вида тристепенно обедно меню – с месо, с риба и вегетарианско. Цената на вегетарианското е около 25 лева, а на останалите две – около 32 лв.

Въпреки че бяхме отишли за обяд, решихме да си изберем нещо от основното меню. За салата се спряхме на салата от зелени салатки, три вида чушки, козе сирене, чери домати и запечени тортили и смея да твърде, че комбинацията беше изключително приятна. Допълващи се вкусове, балансирани от мек и ненатрапчив дресинг.

За предястие ни сервираха брускети с домати и моцарела, подправени с босилек, риган и зехтин от тиквени семки. Също доста сполучливи, но за съжаление само две на брой.

Бяха ни останали още доста забележителности за разглеждане, затова и поръчахме само едно основно – ризото с морски дарове, а то беше просто великолепно! Отдавна не бях виждала такова разнообразие на морски дарове в чинията си – два вида миди, два вида скариди, като вторият беше някакъв странен вид, който виждах за първи път. За съжаление, на снимката можете да видите само мустаците й, но и те си бяха достатъчно респектиращи. Не успях да я снимам цялата, защото ризотото изчезна със скоростта на светлината. Перфектно сготвен ориз, както вече споменах изобилие от морски дарове и всичко това придружено от брилянтен сос.

Дружно решихме да се въздържим от десерта, защото вече щеше да е злоупотреба.

Обслужването беше много бързо, а персоналът – гостоприемен. По-голямата част от сервитьорите бяха италианци, което определено си беше бонус точка, все пак това беше и първият ресторант, който посетихме в Дубровник. След доста изприказвани приказки относно това колко безумно скъпо е в Стария град получихме сметката си от 59 лева,  което си беше съвсем приемлива цена за това, което получихме.

Highly recommend!