1014 Budapest, Szentháromság utca 7.
+3613755284 

Добре, нека го кажем така – след неколкочасово обикаляне из задължителните туристически атракции, но преди вечерята ви остава един особен промеждутък от време за кафе, но и за нещо сладичко. Разбира се, ако точно в този момент пред очите ви се появи симпатична малка сладкарница, за която след минута с изненада разбирате, че е на близо 200 години няма как да пропуснете да я посетите. Все пак и тя си е забележителност сама по себе си. Така направихме и ние. След кратка обиколка на замъка в Буда и Рибарските кули се настанихме в уютното магазинче за сладкиши за по чаша ароматен чай и парче традиционен десерт (а защо не и две ;))

Ruszwurm exterior

Заведението е успяло да запази автентичния си облик – в рустикален стил, с много дърво и старовременски стъклени витрини отрупани с всякакви сладкиши. Цялата тази атмосфера ни пренася някъде в 19ти век.

shop window cakesRuszwurm shop window

 

Менюто предлага голямо изобилие от сладкиши и десерти като цяло. Има почти всяка торта, позната ни от детските си години, за която можете да се сетите. Ruszwurm разполага и с четири вида плодов чай, както и вариации на класически билков чай.

Ruszwurm menu2Ruszwurm menu

Първите няколко минути разбира се бяхме като истински деца в сладкарница. Мисля, че първоначално избрахме около осем (да, за двама души … ;)) различни десерта. В крайна сметка някак успяхме да ги намалим до четири! Да, само четири :)

Ще се спра първо на торта „Добуш“ – моят първи избор. Признавам, донякъде споменът за същата тази торта от преди близо 20 години е някак избледнял, това е и причината да не мога да направя най-адекватното сравнение, но все пак предложението на Ruszwurm беше доста приятно. Платките бяха една идея по-сухи отколкото би ми се искало, кремът приличаше поразително на крем „Гараш“, но мога да се обзаложа, че беше приготвен с истинска животинска сметана. Но най-най-любимото ми в тортата „Добуш“, което помня и до днес е твърдият карамелен слой, който направо се чупи, когато го удариш леко с вилицата.

Dobush cake

Разбира се, нямаше как да минем и без плодова торта, макар до последно да агитирах за поредната шоколадова. Това беше „Малиновата“ торта на Ruszwurm. На пръв поглед симпатична, но на вкус нищо изненадващо, заради което да си заслужава да се върнеш. Все пак тортата беше лека и свежа, малко по-желирана отколкото на мен ми допада, но все пак не лоша.

Raspberry cake

Една от задължителните поръчки в Ruszwurm трябва да бъде местната крем-пита. Кремът беше лек и пухкав. Може би няколко жълтъка допълнително нямаше да му дойдат зле, но и така беше приятен. Това, което ми направи добро впечатление беше използваната натурална ванилия, необходимо е да се отбележи, че все по-малко сладкарници залагат на прочутите ароматни шушулки. Все пак аз си оставам фен на нашата си крем-пита, където има повече кори и някак не са получава чак така концентрация на крем.

Mille foille

Преди да ви разкажа за последният ни десерт е редно да споделя и няколко думи за чая. Е, категорично не ми хареса! Беше твърде ама наистина твърде ароматизиран. Изглеждаше така сякаш имаше парченца плодове в цедката, но те не придаваха нито аромат нито вкус. Същевременно цветът, който се получи в чашата беше толкова отровно цикламен, че още се чудя защо не заложих на класическо капучино.

Ruszwurm cherry tea

Най-сетне настъпи момента, в който да ви разкажа за едно от най-големите ми открития в Будапеща – „Сълзицата“! Е няма такъв сладкиш просто. Най-любимият от най-любимите. Вярно, пристрастна съм и то не малко, но хората си я бяха приготвили по учебник. Хрупкава идеално изпечена, покрита с фини кристалчета захар и най-важното беше направена с масло! Не знам дали да продължавам да разказвам за сълзицата, защото съм на ръба да отворя някой сайт за самолетни билети и директно да купувам. Може и без преспиване – само за един сладолед от Gelarto Rosa и една сълзица от Ruszwurm, друго не ми трябва!

Salzitsa puff pastry

В заключение мога да кажа, че Ruszwurm е едно приятно място, където да прекарате един час в сладки приказки, придружени от няколко десерта. Цените са много приемливи, дори бих казала ниски. Парче торта върви около 3 лв., чаят е на същите цени. Крем-питата е на цена около 2.20 лв, а прекрасната сълзица – малко под 2 лв.

 

Recommend!

Ruszwurm old photo