Коледните пазари изникват почти навсякъде в Европа. Обикновено ги отварят около месец преди Коледа, но Будапеща и Виена заразяват туристите си с коледен дух още в средата на ноември. Най-често общината разформирова малките дървени къщички на 30 декември или в началото на януари. Това, което наистина ме кара да се влюбя в Коледа, когато пътувам зимата е, че европейската коледа сякаш идва точно от приказките, включвайки задължителните бабини рецепти за разнообразни сладкиши, причудливи традиции и тълпи от усмихнати хора разнасящи цветни картонени чашки пълни с димящ коледен пунш. Знаете, че Коледа чука на вратата, когато усетите аромата на прясно изпечени кестени, джинджифилови меденки, греяно вино и ръчно направени украси за дома и елхата. А ако случайно сте попаднали в Будапеща добавете към горния списък и „kürtös kalács“ (малък десерт с различни кувертюри, произлизащ от румънската област Трансилвания) , lángos (нещо между нашите мекици и поничкиl) и разбира се печените наденици и всякакви видове месо, чиято дежурна гарнитура е зелето.

DSC00010DSC00011

Знам, че вече ви разхождах из столицата на Унгария, но сега е друго. Както можете да предположите атмосферните условия не са една от причините да посетим Будапеща около Коледа, в този ред на мисли – уверете сте, че сте сложили в куфара дебелия шал, ръкавиците и дебелото яке ако планирате да „туристирате“ в този прекрасен град. В последните години, обаче коледните базари в големите европейски градове се превръщат в забележителности сами по себе си, а този в Будапеща определено е в личния ми топ 5 в Европа. Всъщност в Будапеща има няколко, но най-големият е на площад Воросмарти (Vörösmarty Square). Той се намира точно в края на улица Ваци (Váci utca), най-лесно е да стигнете до там с метро. Когато доближите площада просто следвайте аромата на прясно изпечени сладки и канелено греяно вино. Малките дървени щандчета предлагат почти всичко „за всеки джоб“, така да се каже, а ако сте решили да посетите пазара привечер не пропускайте да минете покрай малката сцена, на която се изявяват всеки ден различни музиканти. Ние попаднахме на страхотна група, която не пееше традиционните коледни песни, но успяваше да създаде уникална атмосфера.

DSC00012DSC09982DSC00014

За двата дни в Будапеща успяхме да посетим цели 3 коледни базара, но определено този пред катедралата Свети Стефан ни хареса най-много, най-вече заради страхотното настроение, което носеше и уникалното осветление под формата на светлинни гирлянди, пренасяйки те в магическа сцена от любим филм на Дисни. Тук общо взето можете да купите почти същите неща като тези на площада, но можете да завъртите и едно-две кръгчета на ледената пързалка, която се намира в центъра на базара. Този базар се намира на едва 700 метра пеша от базара на площад Воросмарти. Вечер няма музиканти свирещи на живо, но за сметка на това има светлинно шоу, прожектирано върху фасадата на прочутата катедрала.

Един уикенд е напълно достатъчен да разгледате основните забележителности и големите коледни базари в Будапеща, тъй като всичко е съсредоточено в центъра и може да бъде достигнато лесно и пеша. Колкото до храната – съвсем спокойно можете да закусвате, обядвате и вечеряте от коледните сергии. Не пропускайте да опитате сърмите, гулашът в питка, свинското печено и различните видове наденици, щруделите, мекиците, „коминчетата“ от сладко тесто с аромати като канела, какао, ванилия, плоският хляб печен в глинена пещ гарниран с бекон и заквасена сметана. И разбира се не забравяйте топлия шоколад (с който получавате подарък порцеланова чаша), греяното вино, което е най-добрия начин да не измръзнете вечер ;) и ябълковия сайдер, струващи около 600 унгарски флоринта (около 3.50 лв.).

DSC00019DSC09986DSC00013

* Ако сте вегетарианци храната на коледните базари едва ли ще ви е по вкуса. Зеленчуците напълно липсват (с изключение на зелето).

 DSC00005 DSC00016 DSC00027DSC00018DSC00017DSC00022DSC00025DSC00026 DSC09974DSC09996DSC09984DSC09976 DSC09983  DSC09985  DSC09989 DSC09987