Sv. Josipa 5, Dubrovnik
http://www.sugarandspicedubrovnik.com/

             Е, просто няма как да отида на разходка в някой чужд град и да не посетя поне една малка сладка типична сладкарничка. Разхождайки се из малките улички на Стария град в Дубровник съвсем случайно попаднах точно на такава. Винаги когато видя черна дъска нашарена с тебешир пред някое заведение, това несъмнено ми вдъхва доза увереност и онова специално усещане за вкуса на домашната кухня.

Не мога да кажа, че това е типичната сладкарница, защото всъщност пред малката вратичка „се кипреше“ една наистина миниатюрна масичка с две още по-миниатюрни столчета, които сякаш крещяха – „Забранено за момчета!“.

За сметка на това витрината беше отрупана с всякакви сладкиши, готови да задоволят дори и най-претенциозния вкус. Плодови, шоколадови, тестени и дори торта от тъмен шоколад и люти чушки, все пак името на заведението е „Sugar & Spice“.

Подозирам, че хлябът им с тиквички е нещо много специално, защото една девойка пред мен купи цели 8 парчета. Ние, обаче бяхме решили да заложим на нещо по-десертно. Аз, като върл любител на всичко шоколадово избрах абсолютно страхотния тарт с фъстъчено масло и тъмен шоколад (ако трябва, обаче да съм съвсем честна не бих могла да съм кой знае колко обективна, защото наистина обожавам фъстъчено масло, особено с лъжица от буркана ;). Идеалът ми за десерт е в малък размер със сладък, но мек вкус, а този тарт доста се доближаваше до него.

Вторият ни избор беше Лаймовият чийзкейк. Той беше един от четирите специалитета изписани на онази черна дъска, за която ви разказвах преди малко. За моя изненада не беше толкова кисел, колкото очаквах, а освен това май не беше печен, което си беше още една бонус точка.

Определено морковеният кейк с глазура от крем сирене, шоколадовата чили торта, шоколадово-портокаловият тарт и тортата с лимонов и малинов крем не бяха за изпускане. Сладкарничката също така предлага студена домашна лимонада и различни видове мъфини. Много интересни предложения бяха и органик мармаладите от смокини, орехи, просеко и лавандула, опаковани точно като за подарък.

Цените на сладкишите бяха съвсем разумни, ако ги сравним с българския стандарт. Най-скъпите торти бяха по 18 куни, което се равнява на приблизително 4.50 български лева. Лимонада беше около 3 лева, а солените мъфини (които хич не бяха малки) само 2 лева. За двата десерта платихме точно 8.50 лв.

Всъщност това не е заведение, в което да убиете няколко часа в пиене на кафе и хапване на тортички, то е по-скоро магазинче за сладкиши, по-подходящо за take away, отколкото за консумация на място. Което от своя страна го прави малко неудобно, защото понякога просто не върви да пропътувате през половината град, за да си изядете сладкиша в хотела. Все пак „Sugar & Spice“ е една много симпатична сладкишо-продавачница с наистина страхотни десерти, така че не забравяйте да я запишете в своя must visit list, когато решите да наминете през перлата на Адриатика.

 Recommend