Bécsi u. 5. (Deák Ferenc u.), 1052, Budapest, Hungary
http://www.vapiano.hu/
 

След краткия ни сблъсък с унгарската кухня предната вечер решихме да направим рязък завой и да заложим на добрата стара Италия. Но този път в малко по-различна концепция. Предполагам голяма част от вас са чували за Vapiano. Е, аз за първи път посещавам ресторант от веригата и мога да кажа, че няма да сгрешите ако го направите и вие. Ако трябва да го опиша с няколко думи, то те ще бъдат – бързо, прясно, вкусно и елегантно. А сега си представете, че говоря за заведение, което е на самообслужване. Да, от онези, където се редим с табли, търпеливо чакайки реда си.

Vapiano exterior

 

 

 

 

 

 

На влизане ни посрещна млада дама, която ни връчи по една карта и ни изпрати да разгледаме английското меню, закачено на една от стените. Тук не мога да не отбележа, че около въпросното меню се бяха скупчили около 7-8 човека, като всеки един от тях държеше да го изчете поне по три пъти без да се отмести и на сантиметър, но както вече споменах – въоръжете се с търпение! След около 10 минути чакане успяхме и ние да решим какво ще вечеряме. Наредихме се на съответните „гишета“, поръчахме салатата, след което дамата, която я приготвяше ни каза да минем картата през чекиращото устройство.

vapiano check your card

Vapiano make an order

 

 

 

 

 

 

 

 

Това, което ми направи много приятно впечатление и при студената и при топлата кухня бе, че хората, които приготвят храната са готови да ви предложат и разни добавки, които не фигурираха в менюто – сосове, чесън, пармезан, месо и др.

Салата „Капрезе“ си е салата „Капрезе“, грешки трудно някой би могъл да сътвори. Тук вместо белени домати на шайби ни сервираха чери домати, разрязани на четвъртинки. А моцарелата беше цяла топка (тук ще ви издам една тайна – в почти никое заведение няма да ви предложат цялото съдържание на пликчето, обикновено се отрязват крайщата). Овкусяването беше стандартно.

Caprese salad

 

 

 

 

 

 

Пастата с песто беше много много приятна. Обожавам кедрови ядки, а когато те са запържени с малко чесън, просто нямат равни. Лингуините не бяха сухи, дори напротив. Все пак аз бих добавила няколко капки сметана в соса за по-плътен вкус.

Pesto spaghetti

 

 

 

 

 

 

Пастата с пиле беше дори още по-добра. Не разбрах какво точно съдържа сосът, но беше наистина съвършен. Пилето беше добре овкусено и изпечено на грила пред очите ни.

Chicken spaghetti

 

 

 

 

 

 

 

 

Странно, но в описанието на салатата „Цезар“ в менюто не беше упоменато нито пиле, нито някаква риба, с които обикновено се приготвя една от най-популярните салати. В последствие се оказа, че ако държите да добавите месо към нея, можете да го направите срещу сумата от 3 лв. Сосът определно беше сполучлив, не бяха прекалили с майонезата, което често се случва в голяма част от ресторантите, в които съм опитвала въпросната салата. Това, което не ми хареса беше, че крутоните не бяха овкусени по-никакъв начин, а една мащерка би им дошла толкова добре :)

Caesar salad

 

 

 

 

 

Салатата „Рукола“ си беше просто рукола, малко чери домати и пармезан. С огромна изненада, обаче установих, че дресингът е същият като при „Цезар-а“. Беше се получило добре, но все пак очаквах малко повече креативност.

В крайна сметка решихме, че трябва да опитаме и пиците. Все пак Vapiano e пица и паста бар. Избрахме „Капричоза“ и „Брускета“.

„Капричозата“ беше традиционна, тънка, хрупкава, достатъчно добре гарнирана и май наистина си беше с моцарела, което в днешни дни си е истинска рядкост.

Pizza capricciosa

 

 

 

 

 

Колкото до „Брускетата“ … очаквах повече. В Италия обожавах да ям от онези пици, които са си направо пица и салата в едно. В случая – основа „Маргарита“, гарнирана с домати конкасе, босилек, рукола и пармезан. Може би разочарованието ми се дължеше на самите домати, които по-скоро мога да нарека безвкусни ябълки.

Pizza Bruschetta

 

 

 

 

 

 

В заключение – Vapiano е място, където можете да хапнете вкусна и най-вече свежа храна на разумни цени. Интериорът на заведението прилича на луксозен италиански ресторант, а огромното маслиново дърво, около което се виеха стълбите изглеждаше толкова внушително. Заведението предлага и десерти, но някак си не мога да се доверя на сладкиши в чаша … няма как да кажа, че останах впечатлена от тях. Обслужването е бързо и относително отзивчиво, предвид факта, че все пак се намирахме в Будапеща. Причината, заради която се върнахме втори път беше именно възможността да се плаща в евро, което доста улеснява туристите. Дори има табло, на което е упоменат курса на европейската валута, спрямо местната.

Vapiano interiorVapiano details

 

 

 

 

 

Плащането се извършва при същата онази дама, която ни връчи картите на влизане. Първата вечер за двете пасти и салатата платихме около 28 бълграски лева. Цените на пиците бяха сходни с тези в България. „Капричозата“ струваше около 11-12 лева, а „Брускетата“ – 10 лв.

Vapiano cardsVapiano the bill

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recommend!