Навярно сте  чували колко е важно правилното комбиниране на храните. Това мнение придобива все по-голяма популярност и не без основание. Замисляли ли сте се какво общо има правилното съчетаване на храните с отслабването? Как започвате деня си? Скачате ли сутрин от леглото, преливащи от сила, нетърпеливи да се заловите със задачите си за деня? Или бавно и неохотно се измъквате от завивките и изливате в гърлото си чаша кафе, за да потръгне някак денят ви? Разликата между двата типа поведение се обяснява с ключовата дума – енергия!. Едва ли има някой, който да не желае да притежава повече енергия. Тя е като парите.

Познайте коя функция на човешкото тяло изисква най-много енергия – храносмилането! Чувствали ли сте някога умора след хранене? Ако ви се е случвало, това е така, защото цялата ни енергия е съсредоточена в преработката на храната в организма. Храносмилането отнема повече енергия от тичането, плуването или колоезденето.

Понятието „правилно комбиниране на храните“ се основава върху откритието, че храни съчетани по определен начин, могат да се смелят по-добре и да се използват по-пълноценно от други. В основата на тази идея стои максимата: „Човешкото тяло не е пригодено да смила повече от един вид концентрирана храна в стомаха си едновременно“. А под концентрирана храна се разбира всяка храна, която не е плод, зеленчук ( мазнините са в графата на неутралните храни, които можете да съчетавате с всичко, но те също спадат към групата на концентрираните храни).

Не сте ли яли винаги заедно месо и картофи? Риба и ориз? Пиле и паста? Яйца и препечени филийки? Баничка и айрян? Може би сега ще попитате какво остава … ами всъщност – повече от достатъчно.

плодове, сушени плодове, зърнени култури и продукти (хляб, по възможност пълнозърнест, булгур, ориз, паста, овесени ядки и мюсли, солени бисквити, брашно), чипс; кленов сироп, фруктова захар, мед

ядки и семена; сирена, заквасена сметана, кисело и прясно мляко; месо; риба и морски дарове

зеленчуци, масла от семена и ядки, растителни масла,краве масло, сметана, маслини, салатни сосове, горчица, зеленчукови бульони и супи, майонеза, морска сол, соев сос, чили сос

ПРАВИЛНИ КОМБИНАЦИИ:

ВЪГЛЕХИДРАТИ + НЕУТРАЛНИ ХРАНИ

БЕЛТЪЧИНИ + НЕУТРАЛНИ ХРАНИ

ВЪГЛЕХИДРАТИ + ВЪГЛЕХИДРАТИ

НЕУТРАЛНИ ХРАНИ + НЕУТРАЛНИ ХРАНИ

*Правилните комбинации важат за едно хранене. Не се притеснявайте за обяд да изберете белтъчини като основна храна, а за вечеря въглехидрати или обратното.

* Не е желателно да съчетавате различни видове белтъчни храни, защото са твърде тежки и се преработват бавно от организма.

 

* Бобовите култури сами по себе си са комбинация от въглехидрати и белтъчини, така че е препоръчително да ги комбинирате само със зеленчуци.

* Рафинираната захар не е част от разделното хранене, вместо нея използвайте мед или фруги естествени подсладители (стевия, фруктова захар и др.)

 

По материали от книгата на Харви и Мерилин Дайъмънд „Сила за живот“