• 90 гр. краве масло и малко разтопено за намазване какао на прах за поръсване на формичките
  • 90 гр. натурален шоколад
  • 100 гр. кафява захар
  • 2 яйца
  • 45 гр. брашно
  • ванилов сладолед, за сервиране

Винаги съм се чудела, когато един ден си направя собствен кулинарен блог каква ще бъде първата ми публикация. След като опитах този божествен десерт бях категорична – ще пиша за Lava cake или т.нар. Шоколадово суфле. Изглежда трудно, но само привидно. Всъщност този великолепен сладкиш е изключително лесен за приготвяне. Дори не са ви необходими много продукти.

Със сладкарска четка намаслете много добре 4 формички за пудинг или крем брюле, приберете ги в хладилника за няколко минути и ги намаслете отново. Поръсете ги с какао и ги приберете пак на студено. Може би ви се струва странно, но това е един от начините, който ви гарантира, че суфлето ще излезе от формичката без да се разпадне, така че усилието си струва.
Аз използвам ето тези съдчета:

Разтопете маслото и шоколада заедно на водна баня. В друга купа разбийте захарта и яйцата на пухкава бледожълта смес. Добавете шоколада, разбъркайте внимателно (аз използвам силиконова шпатула) и накрая изсипете и брашното. Когато сте сигурни, че сместа е хомогенна я разпределете по равно в купичките.
Сега можете да приберете суфлетата в хладилника, докато ви потрябват. Аз си ги приготвям ден по-рано, но можете да ги съхранявате на студено 3-4 дни. Когато дойде време за десерта, загрейте фурната на 200 градуса (180 градуса с обдухване) и ги печете 13 минути. Ако не сте ги прибирали в хладилника, а директно ги опечете ще са ви достатъчни и точно 12 минути.

Аз го харесвам една идея по-изпечено и затова го оставям във фурната 14 минути.

Това е страхотен десерт, който дори може да се нарече мързелив. Приготвянето на сместа изисква не повече от 10-15 минути.