• 800 г пресято бяло брашно
  • 2 яйца
  • 4 с.л. зехтин
  • 1 с.л. оцет
  • 2 с.л. сол
  • 200 мл хладка вода
  • за плънката:
  • 600 г бяло сирене
  • 4 яйца
  • 150-200 мл олио

Почти преполовихме последния месец от годината, а снимки на все по-красиви и все по-внушителни коледни дръвчета изникват ежедневно в социалните мрежи. Вкъщи купуването и украсяването на коледната елха на Бъдни вечер се е превърнало в нещо като традиция, задачите за 24-ти са ясни – коледна премяна за дома и подготовка на празничната трапеза. Знам, че още е рано да говорим за Нова година, защото чакаме с още по-голямо нетърпение Коледната нощ, но толкова обичам домашна баница с точени кори, че използвам всеки един удобен момент да омеся поне една. От няколко години семейната традиция повелява баницата с късмети да присъства не само на новогодишната трапеза, а и на коледната. А и може би ще се съгласите с мен, че нищо не може да се сравни с ровенето в парчето баница, докато не намерите заветнатото сгънато бяло листче с пожелания за здраве, щастие, късмет, любов и успех през идната година. Има поверие, че колкото повече радост и добро настроение има в новогодишната нощ, толкова по-щастлива и спорна ще бъде настъпващата година, а с тази домашна баница направо „ще скриете шапката“ на гостите си.

Това е рецептата, която научих от баба ми преди много много години. Единственото нововъведение, което направих е да добавя яйца и в тестото. Месенето и точенето на баница не е толкова трудно стига да имате подходяща точилка (дълга и тънка). Започваме като замесваме меко и гладко тесто от водата, зехтина, оцета, брашното (само 600 гр., останалото количество е за точенето) и едното яйце и само единия белтък от другото (запазваме жълтъка, за да намажем баницата с него). Бъркаме с лъжица и когато започне да се оформя тесто го прехвърляме на набрашнен плот и месим, докато получим гладка мека топка тесто. Поставяме я в набрашнен съд, който покриваме с кърпа и оставяме да почине на топло за около 30 минути. През това време приготвяме плънката – натрошаваме сиренето, добавяме яйцата и разбъркваме. Разбира се тук са позволени всякакви импровизации, можете да добавите кисело мляко, например, но аз предпочитам да се придържам към рецептата на баба ми :). След 30 минути разделяме тестото на 5 равни части, размесваме всяка и отново ги оформяме на топки. Ако тавата ви е по-малка направете само 4 кори. Разточваме корите върху много набрашнен плот, в крайна сметка трябва да получим много тънка почти прозрачна кора. Едно време дядо ми се шегуваше с баба ми, че ако може да прочете вестника си през нея, значи кората е достатъчно тънка. След като кората е готова я оставяме да се засуши върху стар чаршаф или вестник за  10-15 мин.

По същия начин разточваме и останалите кори. Намазняваме най-широката кръгла тава и започваме да оформяме баницата. Връщаме кората на плота и я поръсваме със сирената смес и с обилно количество олио. Опитайте се да разпределите равномерно сместа, така че да има равно количество за всяка кора. И не пренебрегвайте крайчетата :). Навиваме гарнираната кора на стегнато руло и я прехвърляме в центъра на тавата като я оформяме като охлюв. Повтаряме същото и с останалите кори. Разбиваме жълтъка с няколко капки прясно мляко или ако нямате използвайте вода и намажете с четка повърхността на баницата. Печем на 200 градуса на долен реотан около 25-30 минути или до златисто. Готовата баница напръскваме с малко вода и покриваме с кърпа и я оставяме да почине 15-20 минути.

Това е видео, с което се надявам да онагледя представите ви за това как се прави домашна баница. Има още много какво да се желае от операторските ми умения, но се надявам това, което ще видите да ви улесни при приготвянето на най-вкусната новогодишна баница!